Nederlandse literatuur

De Gruitpoort. lokaal 2.2
Wessel Läken
Maandag: 14:00 - 16:00
05 oktober 2020 tot 01 maart 2021
6 lessen
Toon formulier

Neem contact op met Wessel Läken

 

 

In een zestal maandelijkse bijeenkomsten gaan we ons bezig houden met literatuur. Dit doen we aan de hand van een zestal literaire werken, vaak moderne maar soms ook oudere teksten.

Dit jaar twee auteurs die bij een breed publiek bekend zijn: Anna Enquist en Oek de Jong. De iets minder bekende Manon Uphoff en twee auteurs die nog niet tot het grote publiek zijn doorgedrongen: Rob van Essen en Mira Feticu.

Zie bijgevoegd boekenlijst voor beschrijving boek en datum

 

Literatuur is per definitie fictie. Romans spelen zich af in een verzonnen wereld en daaraan ontleent literatuur zijn kracht.

Bijvoorbeeld het boek van Manon Uphoff. Als ze enkel haar persoonlijke ervaringen zou weergeven, dan is het boek vanuit literair oogpunt weinig interessant. De lezer leest over de ervaringen van deze ene persoon, interessant voor wie meer over het verleden van Manon Uphoff wil weten.  maar literatuur moet meer zijn dan enkel een autobiografie. De lezer moet geen toeschouwer blijven maar meegetrokken worden in de fictieve wereld, zodat hij /zij er uiteindelijk zelf deel van uitmaakt. De auteur moet boven zijn eigen ervaringen uitstijgen.

Dit aspect speelt ook in al de andere boeken een belangrijke rol. Uiteraard gaan we in op de biografieën van de auteurs, maar het gaat uiteindelijk om de fictieve wereld die zij creëren. De medische achtergrond van Anna Enquist, de dood van zijn moeder van Rob van Essen, de Roemeense afkomst van Mira Feticu en de Zeeuwse afkomst van Oek de Jong, zijn wel interessant, maar belangrijker is  hoe deze auteurs  dit in hun literatuur verwerken. Dit houdt in dat naast de inhoud ook de vorm erg belangrijk is. De auteur beschrijft niet , maar creëert door middel van woorden een nieuwe werkelijkheid.  Door zorgvuldig en kritisch te lezen maken we ons deze wereld eigen.

Mensen die zich in deze boeken willen verdiepen zijn van harte welkom.

Kosten van de cursus € 150,00 (of 6 x €25,00)

 

 

 

Boekenlijst 2020 – 2021

 1. Manon Uphoff Vallen is als vliegen    2019
  5 oktober 2020

Wanneer haar zestien jaar oudere zus, uitgehongerd en uitgedroogd, van de trap valt en sterft, doet dat als een vonk de woede van de schrijfster ontbranden. De dood van Henne Vuur, ooit haar “schaduwmoeder’, dwingt haar een gruwelijk en angstwekkend verleden onder ogen te zien.
Als een aanklager en chroniqueur tekent ze dat verleden op in een boek vol verhalen: over vader Holbein, die ontwerper, tovenaar, wetenschapper, gesjeesd seminarist en god was van een persoonlijke, labyrintische wereld; over Libby en Toddiewoddie, haar andere zussen, met wie ze als heksen wraak kan nemen in hun eigen Walpurgisnacht en kan lachen tot de verlossing volgt; over hun leven vol verpletterende indrukken, lichamelijke onbegrensdheid, misbruik, geweld, schoonheid en pijn.

 

 1. Anna Enquist De verdovers 2011
  2 november 2020

Wanneer psychotherapeut Drik de Jong na een periode van rouw – zijn vrouw overleed na een lang ziekbed – een nieuw begin maakt met zijn professionele werkzaamheden, krijgt hij al snel te maken met een jonge patiënt, de student psychiatrie Allard Schuurman, op wie hij totaal geen grip krijgt. De relatie wordt nog gecompliceerder wanneer Schuurman hem vertelt dat hij met zijn studie stopt en anesthesiologie gaat doen. Uit wat hij verder te horen krijgt, kan hij opmaken dat Schuurman onder de vleugels komt van anesthesiologe Suzan, Driks zus, getrouwd met zijn beste vriend Peter. Drik verzuimt Allard van deze verstrengeling op de hoogte te brengen. Met alle noodlottige gevolgen van dien.

 

 1. Rob van Essen De goede zoon  2018
  7 december 2020

‘De goede zoon’ van Rob van Essen is een meeslepend verslag van een tocht door een labyrint vol vreemde gebeurtenissen, maar ook een verrassend autobiografische roman over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder. In een wereld waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek reizen twee mannen met een geheime opdracht af naar het zuiden. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s.

 

 1. Mira Feticu Al mijn vaders 2019
  4 januari 2021

De Roemeense Mira schrijft en doceert ‘Lectura Dantis’ aan de Universiteit van Amsterdam. Haar geboortedorp heeft ze allang achtergelaten, maar de demonen uit haar jeugd blijven Myra achtervolgen. Alleen in de literatuur vindt ze troost. Vooral bij Dante, die alle klootzakken genadeloos naar de hel stuurt en niets en niemand vergeeft. Maar ook Dante dreigen ze van haar af te nemen. En dan slaat het verleden, dat voortdurend onbehaaglijk op de loer ligt, genadeloos toe.

 

 

 1. Oek de Jong Zwarte schuur   2019
  1 februari 2021

Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft erover, het publiek stroomt toe. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Niemand in zijn omgeving is hiervan op de hoogte. Zijn vrienden en bekenden zijn geschokt. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland.

 

 

 1. Poëzie
  1 maart 2021   Nog niet bekend welke gedichten/dichter

 

Wessel Läken

Meer over Wessel Läken

Na mijn studie Nederlandse taal en letterkunde aan RU Groningen heb ik als docent Nederlands gewerkt bij het middelbaar onderwijs. Mijn interesse gaat vooral uit naar literatuur. Naast mijn baan als docent heb ik ook nog een studie Algemene Literatuurwetenschap voltooid aan de KU Nijmegen. Werk en hobby heb ik zo altijd kunnen combineren.

(Fotografie: Charles Keijser)